70-år av Svensk högkvalitativ möbelproduktion. NK-möbler som producerades mellan 1903 – 1973.

70-år av Svensk högkvalitativ möbelproduktion. NK-möbler som producerades mellan 1903 – 1973.

Historien om NK möbelverkstad i Nyköping.

En del av grunden som senare blev NK i Stockholm lades i Nyköping. 1843 startades Hargs Garnbod i Nyköping av textilhandlaren Karl Magnus Lundberg. Garnboden startades för att sälja garner från Hargs Bomullsspinneri. Lundbergs affär blev så framgångsrik att han senare startade flera butiker i Stockholm.

Verksamheten ärvdes av sonen Karl Ludvig Lundberg, som utökade verksamheten med ett antal möbelaffärer. Företaget hade sju butiker på olika ställen innan verksamheten överfördes till NK i Stockholm. Karl Ludvig Lundberg var en av grundarna till vårt anrika NK. NK bildades 1902 genom en sammanslagning av de två företagen K.M. Lundberg och Joseph Leja. De män som ansvarade för fusionen var Karl Ludvig Lundberg och Josef Sachs. NK-varuhuset var innan bygget av nuvarande NK 1915, placerat på Stureplan.

1903 beslöts att NK skulle flytta en del av sin möbelproduktion till landsbygden. Krav ställdes på att företaget skulle få tillgång till hamn med lastkaj, järnvägsspår och leverans av elkraft. I konkurrens med andra platser i landet föll valet på Nyköping. Det hade säkert betydelse, att den ene ägaren Karl Lundbergs hjärta slog särskilt varmt för födelsestaden Nyköping.

1904 byggdes den stora möbelfabriken. Möblerna från NK verkstäder kom att bli kända över hela världen för sin höga kvalité och sitt konstnärliga utförande. Sveriges mest kända formgivare arbetade i verkstäderna – Exempelvis; Axel-Einar Hjort, Gunnar Asplund, Carl Malmsten, Elias Svedberg och Kerstin Hörlin-Holmqvist.

NK medverkade med sina möbler 1908 i en utställning i St. Petersburg, där väckte möblerna stor uppmärksamhet. NK:s möbler passade väl in i de stora våningarna och på lantegendomarna i Tsar-Ryssland. Den ryska överklassen var köpstark och beställde dyrbara praktmöbler från NK. NK öppnade sin första utländska filial i St. Petersburg.

1913 invigdes med pompa och ståt ytterligare en filial – nu i Moskva, men den lönsamma försäljningen av praktmöbler till den ryska överklassen upphörde i och med den ryska revolutionen 1917.

10415787_bukobject

Skåp från NK:s ryska produktion.

1919 NK öppnade en filial i Buenos Aires i Argentina. Denna blev inte lika lyckad som i Ryssland och lades snabbt ner.

1920-tal NK får i uppdrag att producera möbler till ett flertal offentliga lokaler, bl a till Konserthuset i Stockholm och Svenska Tändsticksbolaget.

1925 på Parisutställningen visade NK-formgivarna Carl Malmsten och Carl Hörvik både lyxmöbler och möbler för vardaglig användning. Möblerna gav till resultat att både formgivarna och NK tilldelades Grand Prix på utställningen. Även vid de följande världsutställningarna i Barcelona, Stockholm, Paris och New York blev produkterna från NK mycket uppmärksammade.

2_24-1024x790

1925 på Parisutställningen. vann Carl Hörvik mässans Grand Prix med det förgylda kabinettskåpet och de små stolarna.

1934 fick NK verkstäder en order från shahen av Persien på en järnvägsvagn. De 21 meter långa skrovet ställdes upp på centralen i Nyköping där NK-anställda utförde sitt arbete. Shahens privata salongsvagn fick kosta hur mycket som helst. Den inreddes i de ädlaste träslag som mahogny, ebenholts, jakaranda och citronträ. Taket i badrummet tillverkades i gediget silver men shahens företrädare tyckte inte att det var snyggt utan sade till om att taket skulle målas över i önskad nyans.

Det var inte bara shahen som fick en specialbyggd tågvagn utan även vår kung Gustav VI Adolf.

1946 utlyste Svenska slöjdföreningen (numer Svensk Form) tillsammans med ett antal möbelfabriker en tävling i syfte att få fram möbler till ”den modernas familjens behov och som lämpar sig för serietillverkning”

Första pris fick NK:s ”Ta i trä” av Elias Svedberg med Erik Wörts och Lena Larsson som medarbetare. ”Ta i trä” blev sedermera möbelserien Triva som var de första monteringsbara möblerna och som levererades i platta paket. Verkstäderna i Nyköping blev alltså föregångare till den idé som blev IKEA:s. IKEA anställde senare Erik Wörts. Efterföljare till Triva var serien Futura som ritades av arkitekten David Forsén. Futura var enligt reklamen ”exklusiv med överkomligt pris”. En av de senare kändare fötöljerna i Triva serien är Bengt Rudas fåtölj.

380231380

Elias Svedberg, Triva.

ladda ned

Erik Wörts för IKEA.

10027591_fullsize

Futura NK av David Forsén

IMGP1982-1024x678

Bengt Rudas fåtölj från Triva serien.

Det finns så mycket fint att fynda på auktionskammare och en och annan loppis av dessa fina skatter från NK-verkstan, en svensk möbel epok som vi ska ta till vara. Min absoluta favorit är Kersin Hörlin-Holmqvikst!

Några urval ifrån Kerstin Hörlin-Holmqvist:

93a8f4079526e37bade6ead7449a3f577187936_fullsize2316671_bukobject

 

1973 upphörde verksamheten vid NK verkstäder i Nyköping. Så det gäller verkligen att, fynda och ta vara på dessa skatter!!! Hemma hos mig finns det ett par, omklädda fåtöljer av Kerstin Hörlin-Holmqvis att njuta av!

//ChP

 

 

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.