Den gamla glödlampan förbjuds i år och halogenlampan 2018! Vad händer nu?

Den gamla glödlampan förbjuds i år och halogenlampan 2018! Vad händer nu?

Jag har oroat mig för hur jag ska kunna uppnå samma ljus i min armatur, nu när den ”gamla” glödlampan försvinner. Hemma vill jag ha ett varmt sken från armaturen. Jag vill också kunna dimra min belysning för att kunna uppnå rätt ljusstyrka. Det värsta jag vet, är ett helt upptänt hem, med ett starkt vitt sken. Jag lever dessutom efter tumregeln ”Man ska ha minst 5 olika dekorativa ljuspunkter i ett rum”, därav har jag många lampor i mitt hem.

Var kommer då min oro ifrån?

2016 är sista datumet i utfasningen av den ”gamla” glödlampan, och för halogenlampan gäller 2018. Förbudet innebär att man inte får tillverka de ”gamla” lamporna i EU, och inte heller importera några till EU. Dock får de lampor som idag finns i lager hos tillverkare, butiker och privatpersoner säljas och användas.

traditionell-lampa

”Gamla” koppartrådlampan ingen ny tillverkning eller import från och med 2016.

halogenlampa

Halogenlampan, energiklass C,D förbjuds 2018.

Ovan ersätts av LED:

led-lampa-e27-40w-klotparathom_normal_e27

Varför införs då detta förbud mot de gamla lamporna?
I genomsnitt går 25% av ett EU hushålls totala energiförbrukning, till belysning. När LED – lampan har ersatt de gamla lamporna, kommer man årligen spara mer elektricitet än Danmark förbrukar per år.

Vad har då den nya tekniken LED (Ljus-Emitterande-Diod) för fördelar?

 • Man sparar ca 85% mer energi.
 • Längre livslängd – mindre avfall.
 • Mindre känsliga för vibrationer och stötar.
 • Tål kyla. Kan användas både ute och inne.
 • Innehåller inget kvicksilver.
 • Ingen strålande värme (blir inte varma). Man behöver inte oroa sig för eventuell brandrisk.

Hur väljer man då rätt LED lampa?

LED lampors ljus mäts i lumen – inte i watt. Många tror felaktigt att glödlampors elförbrukning (W) är ett mått på deras ljusstyrka. Watt beskriver enbart hur mycket energi lampan förbrukar. Ju högre watt desto mer ström/energi drar lampan. På LED lampan står alltså lumen för hur mycket ljus lampan ger, och watt för energiförbrukningen.

Följande tabell kan man ha som riktmärke:

 • 15W = cirka 130lm
 • 25W = cirka 250lm
 • 40W = cirka 450lm
 • 60W = cirka 800lm
 • 75W = cirka 1000lm
 • 100W = cirka 1500lm

Kelvin (K) anger ljusets färg eller ”färgtemperatur”. Lägre Kelvin-grader innebär ett varmare sken. Allt under 3000K brukar kallas för varmvit. Och för hemmabruk brukar man vilja ha en färgtemperatur på ca 2700K.

kelvin

Dimmer-kompatibla LED-lampor. En del LED kan ljusregleras med dimmer, men inte alla. Vill man kunna reglera ljusstyrkan på lampan med dimmer. Kontrollera då på förpackningen att den är dimbar. Det finns också speciellt framtagna dimrar för LED belysning. Dessa var förr väldigt dyra, men har nu kommit ner betydligt i pris. Om du unnar dig en sån kan det underlätta dimringen av lampan, samt eventuellt flackande av ljuset kan undvikas. Detta kan ibland förekomma om man använder sig av en vanlig dimmer.

Det händer mycket inom LED belysning just nu och utveckling går i en rasande fart. Så håll uppsikt, lamporna blir snyggare och effektivare hela tiden.

Om vi blickar framåt vad kommer härnäst inom belysning!

En belysning som just nu håller på att utvecklas är OLED belysning.

Vad är OLED belysning?

OLED belysning kommer förändra hur vi ser på belysning i framtiden. Den nya tekniken gör att en lampa inte är en lampa utan ett material. OLED (Organic-Light-Emitting-Diode) används främst idag i olika slags bildskärmar, likt LCD. Men eftersom OLED även kan användas som ljuskälla är användningsområdena större. OLED är ljuspartiklar som färdas fritt och ljuset kan anta alla slags former och döljas bakom alla ytor. Detta kommer ge helt nya design möjligheter och skapa ljus i helt nya former.

En av de första som har tagit sig an utvecklingen av OLED lampor är Blackbody ett Fransk/Italienskt företag. Blackbody öppnade hösten 2013 en butik i New York. När man träder in i butiken träder man även in i en framtid där en lampa inte längre är ett objekt. Den har lösts upp, splittrad i tusentals bitar, och ljuspunkterna svävar fritt i rummet. Se också det fantastiska draperiet med ljusdioder invävda.

blackbody-lg-chem-dispersion-1-img_assist-401x268oled-art-magazine-showroom-blackbody-nyc-1-1

De lysande OLED-plattorna avger ett varmt, vitt ljus, har lång livslängd, är till 100 % återvinningsbara.

Är ni nyfikna på att se mer OLED belysning ifrån Blackbody klicka här http://www.blackbody.fr/en/

Jag kan också tipsa om att gå in på siten Lampinfo http://lampinfo.se/ om ni känner att det kvarstår många frågetecken kring den nya belysningen och EU:s regler. Otroligt bra information!

Jag ser ljust på framtiden och ser fram emot att följa belysningsbranschen i sin förändring. Belysningsbranschen har fått stort fokus, och det satsas mycket pengar på innovation och utveckling. Fokus ligger både på att hitta ännu mer energieffektiva och miljövänliga lösningar, samtidigt som design och funktion är av lika stor betydelse.

//ChP

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.