Den hetaste trenden bland utemöbler just nu, är Äkta Rotting!

Den hetaste trenden bland utemöbler just nu, är Äkta Rotting!

Rotting är ett naturmaterial. Rottingen framställs av den slingriga stammen från vissa palmarter. Palmarten som främst används är Calamus rotang, eller i vardagsspråk Indisk rotting. Indisk rotting växer i tropiska Asien och är till skillnad från vanliga palmer en lian, som klättrar med hjälp av sina stora taggiga blad. Den smala stammen kan bli upp till 150 m lång. Rotting används pga sin elasticitet framförallt till möbler, korgar etc.  Men i länder där palmen växer används rottingen, även för att bygga hängbroar.

Rattan_Palm_(Calamus_rotang)_with_fruits_(7844049166)

Bild på stammen av en Calamus rotang (Indisk rotting).

Rattan-querschnitt

Förstoring av en rottingstam, från Palmen Calamus rotang.

Vi har länge haft en stark trend av utemöbler i ”falsk” rotting, dvs en imitation i plast. Rotting i plast tog över marknaden, delvis för att den äkta rottingen inte var underhållsfri. Rotting är känslig för både väta och uttorkning. Den naturliga rottingen passade i grunden bäst för uterum och platser under tak. På senare tid har det dock utvecklats så många prisvärda och smidiga överdrag, för skydd av utemöbler. I och med att man lätt kan skydda rottingen från yttre påfrestningar, kan den återfå sin plats i våra trädgårdar/balkonger. Den naturliga rottingmöbeln ger en viss ”laid-back” stil, i sin naturlighet. Samt att den råa looken, gör att accessoarer som kuddar och dukar i härliga färger kommer till sin rätt. Bauhaus har många prisvärda och bra överdrag!

1034-7_Mobelskydd1-183x183

Några av mina favorit rottingmöbler på marknaden just nu!

1081s_monetrockingchair

Gungstol, Sika Design Monet. 4 290 kr.

57AP2SCTTW_89415611_Ahlens_Front

Rottingstol Li, Åhléns.        1 299 kr

10586312_bukobject

Det går utmärkt att fynda fina rotting möbler på auktion. Denna från Svensk Tenn, finns just nu på Bukowskis, aktuellt bud 2 600 kr.

PALMATABLEO80

Rottingbord, Tine K Home.             3 250 kr

340

Hängstol ägg, Broste. 4 190 kr.

Ett sista tips! Trots att du skyddar rottingmöbeln från väta, så kräver den som alla naturmaterial ett visst underhåll. Rottingen spricker om den blir torr. Du bör därför regelbundet olja in din möbel med exempelvis kokt linolja. Lättast gör du det med att fylla en sprayflaska med olja, för att sedan spruta på möbeln. Glöm inte att eftertorka med en trasa, så att överskottsoljan försvinner.

Njut nu av den härliga äkta rottingen som knarrar så där lite familjärt, när du sätter dig i den!

//ChP

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.