Enkla juldekorationer med äpplen, apelsiner m.m för den där extra julkänslan!

Enkla juldekorationer med äpplen, apelsiner m.m för den där extra julkänslan!

Man vill ju gärna att den där riktigt mysiga och stämningsfulla julkänslan ska infinna sig. Jag kan tipsa om att fylla hemmet med frukt. Förutom att exempelvis apelsiner och äpplen sprider en underbar doft är de fina att använda som dekorationer i bla kransar, dukning, ljusarrangemang etc. Här följer lite exempel på hur du kan gå tillväga med frukten:

Torka frukt:

Den här dekorationen är väldigt hållbar och kan användas på många olika sätt, i flera år. Dekorera dörrkransen eller häng i granen.

Du behöver:
Exempelvis; apelsin, lime, citron eller äpple

Gör så här:
Skiva frukten med skalet på. Lägg på galler och sätt in i ugnen. Torka skivorna i ugnen på mycket låg värme, ca 50 grader, över natten och gärna med luckan lite på glänt. Det går också bra att torka skivorna på tidningspapper i rumstemperatur. Tänk på att skivorna krymper en del i storlek.

xxxxx

apelsinpåhängeCitrus-Wreathapple

 

Frosta frukt:

Frostad färgglad frukt blir ett dekorativt inslag i juldekoren.

Du behöver exempelvis:
Äpplen
vindruvor
mandariner
plommon eller liknande
2-3 äggvitor
Strösocker
Brödpensel

Gör så här:
Vispa äggvitorna lätt. Pensla en frukt i taget med äggvitan. Lägg frukten på ugnsgaller. Strö sockret över frukten och vrid försiktigt frukten så att sockret hamnar på hela frukten. Låt stelna några timmar innan frukterna används för dekoration.

frostadfrukt

frostadeäpplenkransfrostatfrostadfruktäpplen

Nejlikoapelsin:

Ett klassiskt julpynt som är enkelt att göra och som verkligen doftar jul!

Du behöver:
apelsin
hela nejlikor
nått att peta med
rött band

Gör så här
Tryck i nejlikorna i apelsinskalet så att de bildar ett vackert mönster. Gör först hål med en tandpetare så är det lättare att få in nejlikorna genom skalet. Gör flera apelsiner och lägg i en skål. Eller bind ett band om och häng upp dem i fönstret. Du kan också  använda nejlikorna för att skriva något budskap eller familjens förnamn.

 nejlikaattgöra

 

apelsin_65916698apelsin_178078510apelsintext

Övrig inspiration vad du kan göra med dina frukter:

äppleljus1

Fina ljus enkelt! Ta ut ljuset ur värmeljushållaren. Hållaren har vassa kanter så tryck ner den för att få ett exakt hål att gröpa ut. Sätt i ett värmeljus i i gropen. Passar jättefint som dekoration på julbuffén eller i juldukningen.

apelsinstjärnor

Innan du torkar frukten använd dig av dina pepparkaksformar för att trycka ut vackra dekorationer som du sedan kan hänga eller använda i blomsterdekorationer, kransar etc.

0a0615f5232f07b81832d396ce561b91

apelsinros

Använd dig av skalet på apelsinen eller äpplet för att göra vackra rosor som du sedan torkar. Dessa kan du sedan göra vackra dekorationer med.

ros

//Chp

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.