FEM NYA VASER AV JOSEF FRANK PRESENTERAS AV SVENSKT TENN

FEM NYA VASER AV JOSEF FRANK PRESENTERAS AV SVENSKT TENN

När det kommer nyheter ifrån Svenskt Tenn måste jag dela med mig!

”Vaser kan man aldrig få för många, ty vasen måste vara vald till blommorna; de kommer annars inte till sin rätt. Man borde därför ha nästan lika många vaser som det finns arter av blommor” – Estrid Ericson.

”För Estrid Ericson var det viktigt med inslag av växter i både heminredning och dukning. Varje vecka tog hon med sig blommor och kvistar från sitt sommarhus på Tyresö för att dekorera butiken på Strandvägen 5.

Den 1 oktober öppnar Svenskt Tenn utställningen ”100 vaser med blommor i”, en hyllning till Estrid Ericsons höstutställning från 1940. I samband med utställningen har fem nya vaser tagits fram ur arkivet. Vaserna är formgivna av Josef Frank 1957 och tillverkas nu på Skrufs Glasbruk i Småland.

Vas Josef Frank Nr2

Vas Josef Frank Nr2

Vas Josef Frank Nr5

Vas Josef Frank Nr5

Vas Josef Frank Nr7

Vas Josef Frank Nr7

Vas Josef Frank Nr8

Vas Josef Frank Nr8

Vas Josef Fran Nr13

Vas Josef Fran Nr13

 

 

 

Vaserna är blåsta i träform och tillverkad på Skrufs Glasbruk i Småland. Träformen ändrar karaktär med tiden och formen på vaserna kan därför variera. Det kan förekomma enstaka blåsor i glaset. Detta visar att det är ett riktigt hantverk och kan ses om en liten hälsning från glasblåsaren.

ESTRID ERICSONS HÖSTUTSTÄLLNING 1940

Den 16 september 1940, på Estrid Ericsons 46-årsdag, var det premiär för höstutställningen ”100 belysningar och 100 vaser med blommor i”. Här visades Josef Franks klassiska golvlampor, men blomsterarrangemangen tilldrog sig det största intresset. I tidningarna hyllades Estrid Ericson, och överallt berättades det om vad som fanns med på utställningen. Det var praktfulla solrosor i en kruka på golvet, lönn- och cypressgrenar utställda vid väggarna och stora fång av ängsblommor i vaser. Även ett flertal köksväxter prydde utställningen; röda rabarberblad, en morot i glasvas, äppelgrenar och potatisblommor. Estrid Ericson ansåg att alla växter lämpade sig för vaser, men att det var viktigt att välja rätt; pampiga vaser för pampiga buketter och lätta vaser för skira växter.”  –  Svenskt Tenn.

//Chp

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.