Inte behöver utemöbler vara svarta, bruna eller vita?

Inte behöver utemöbler vara svarta, bruna eller vita?

Det började med att jag letade ett nytt bord till trädgården i vår sommarstuga. Bordet och stolarna vi har idag är i svart trä. När jag letade runt upptäckte jag att bordet behöver ju inte vara svart. Varför inte addera lite färg på utemöblerna! I Sverige adderar vi färg utomhus genom dukar, kuddar, plädar och blommor. Det är inte lika vanligt att man ser en hel sittgrupp i en glad färg. Vi har dessutom ofta ganska färglösa fasader, så en färgklick i trädgården kan bara liva upp. I bloggen idag tänkte jag ge inspiration till att sätta en färgklick på tomten eller balkongen!

Vi börjar med märket Fermob. Fermob vilar på lång och slitstark erfarenhet från franskt caféliv. Deras bistrostolar och bord har tillverkats sedan slutet av 1800-talet. Numera finns det fler modeller att välja bland och, inte mindre än, 24 färger. Overzicht-24-Fermob-kleuren-2015-Engelspedeistal-tabel-flower_35092392images (9)

Svenssons i Lammhult har ett stort utbud av Fermobs fina utemöbler: https://www.svenssons.se

Gåsens Lada Utemöbler är den utemöbel som står på min önskelista till sommarstugan. Gåsens Lada tillverkar utemöbler i klassisk form, men sticker ut från mängden i sina glada färger. Möblerna är tillverkade av Accoya. Accoya är ett av få träslag som är Svanenmärkt. Färgen är täckande, vattenbaserad och speciellt framtagen för att motstå påfrestningar. Möblerna doppas i färg tre gånger för att säkerställa en lång livslängd. Allt sammantaget gör att utemöblerna är så tåliga att de klarar av att stå ute året om. Gåsens Lada Utemöbler grundades 2012 och har sitt säte i Burgsvik på Gotland. Möblerna finns i 8 härliga färger.

ladda ned (2)ladda ned (3)ladda ned

Vill ni utforska mer av Gåsens Lada Utemöbler klicka på länken: http://www.gasensladautemobler.se/

Vill du skapa känslan av Miami? Då skulle jag föreslå att göra som familjen Parnevik och addera härliga däckstolar i färg från amerikanska Polywood. Polywoods utemöbler är gjorda av återvunna mjölkflaskor. Det ser ut och känns som trä men väger betydligt mindre. Dessutom är de helt genomfärgade. Så eventuellt slitage syns knappt, man slipper alltså måla om dem! Möblerna är också så tåliga, så de kan stå ute året om. Finns i 8 färger att välja bland.

images (11)pw12images (10)

För att se mer av Polywood sortiment klicka på länken: http://www.selectedbytrum.se/

Om man nu inte har råd att köpa nya utemöbler skulle jag tipsa om att måla upp de gamla. Alternativt gå på loppis och fynda möbler att sätta härliga färger på. En lättarbetat färg att arbeta med är Beckers Perfekt fönsterfärg. Den är vattenburen och torkar på bara ca 2 tim.

Gör så här för bästa resultat:

  • Tvätta möblerna med fasadtvätt. Mögel eller alger tvättas bort med Alg & Mögeltvätt. Skölj av noga efter.
  • Skrapa bort gammal färg som sitter löst.
  • Slipa uppruggat trä och runda av eventuella vassa kanter som blivit när du tog bort den gamla färgen. Torka bort allt damm.
  • Om möbeln är trären impregnera med grundolja innan målning.
  • Stryk två gånger med färgen. Låt färgen torka ordentligt mellan gångerna.
ladda ned (6)

Stolarna på bilden är målande i kulörerna Erland, Alexandra, Ernst & Sandra ifrån Beckers.

Kanske inte passar i alla hem men jag var tvungen att ha med denna möbel. Den finns att beskåda och sitta i på Mosebacke uteservering i Stockholm. QUEEN OF LOVE designad av Italienska designparet MORO – PIGATTI. Denna roliga stol i Louis XV-stil passar både inne och ute. Stolen är tillverkad av återvunnen plast. Den kommer i 11 färger. Den är tillräckligt stor för två att krypa upp i! Därav kanske namnet?

mose

Bild från Mosebacke på Queen of Love stolen.

eclectic-outdoor-lounge-chairsour

Finns att köpa här, klicka på länken: ALLMODERN

Hoppas ni fått inspiration till att våga addera färg på möblerna utomhus. Hoppas också att vi får en fin sommar, så vi kan njuta av våra utemöbler!

//ChP

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.