New England, stil vad är det?

New England, stil vad är det?

Min dröm är att inreda sommarstugan i New England stil! Vad är då New England stil? och passar den alla?

New England är en region i nordöstra USA och består av sex stater: Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island och Vermont. Regionen är välsignad med både kust-, landsbygds- och bergsområden som starkt influerar stilen. Området präglas också av historien från de engelska bosättarna. Kolonialister som skapade Bostons första stadsdelar, påverkade av sitt hemland Englands eleganta arkitektur. Stilen fick ytterligare starka influenser under 18- talet, då den så kallade Neoclassicismen blev populär. Neoclassicismen var en rörelse inom konst, musik, litteratur och arkitektur som lät sig inspireras av den ”klassiska” konsten och kulturen i Antikens Grekland och Rom. Tillsammans är det dessa influenser som ligger till grund för New England stilen. 

Här hemma i Sverige ser många på New England stilen som att den präglas mest av fyrar, signalflaggor, mässing, gamla skeppstillbehör och ”stars and stripes”. Vilket jag tycker känns lite snävt och kanske till och med lite omodernt.

Picture 20299

För mig är New England stilen inte detaljerna utan helheten. Att den präglas av ljusa färger på väggar och textilier och gärna med mörkare inslag på exempelvis möbler. Nästan som man skulle ta en gammal engelsk pub med sina mörka träslag och gifta ihop med ett vitt grekiskt tempel.

screen_shot_2016-10-20_at_20836_pm-1476986928-576

Jag tycker att New England stil/inredning passar i alla hustyper. Man behöver inte bo i arkitekt ritat New England hus, för att influeras av stilen och få den att funka i sitt hem. Nedan ger jag lite inspiration om färgval och tankesätt för att föra in lite av stilen i ert hem.

1.) Färgvalen: Basen i stilen är alltid vitt, till detta kan man föra in accent färger som är influerade av naturen. Havet med sina blå nyanser allt från mjukare blå till stark marinblå. Sanddynor, ger färger som off-white och korall. De böljande skogarna och bergen ger alla nyanser av grönt.

SFD8B3AC338681740E6B6B7565A52F824CD_1024xc5386f9cbe2e26b354bed37a6e2f9b4eWilliamsburg_staircase_lorez
2.) Tänk kvalité, framför kvantite: Det finns en gammal historia; – En dam från Boston tillfrågades var hon hade köpt sin hatt? och hennes svar var – I Boston köper vi inte våra hattar, vi har våra hattar! Vad hon syftade på var, att i
 New England kanske vi inte är de trendigaste, men vi vet vad kvalité är och vad som kommer vara över tid. Ska man investera i rustika möbler i traditionell New England stil. Ska man sätta hållbarhet och funktion högt på listan. 

Skärmavbild-2013-02-05-kl.-12.24.08-600x459
3.) Använd naturens gåvor: Precis som i Sverige, så omges New England av härlig natur. Därför används nästan bara naturmaterial i inredningen som exempelvis skiffer och granit. Snäckskal och koraller är något som används flitigt, som motiv eller som prydnader i exempelvis ett stilleben. Blomsterarrangemang av snittblommor och kvistar används i större utsträckning än krukväxter. Traditionell New England-stil innehåller enbart material och motiv som återfinns i området. Ett undantag är dock ananasen som i olika former förekommer flitigt i inredningen, den symboliserar ”Välkommen” och ska bidra till hemtrevnaden.

New-England-Style-Dream-Villa_1blogger-image-9289768022e5048d6658650926c4d99035b912613
4.) Samlingar: En traditionell ”New Englander” värdesätter resor, utbildning och sin plats i historien. I de traditionella New England hemmen ”samlade” man på föremål som påminde om sina egna äventyr, men även landets historia. Därav återfinns det mycket av familjebilder/fotoramar, gamla böcker och konst/fotokonst i inredningen. Allt fint arrangerat i bokhyllor (gärna inbyggda) och tavelväggar. 

 brisbane-guest-house-hero60bc4630c57367470237f0024adf585b

En litet smakprov av New England stil, passar i mitt tycke i 99% av alla Svenska hem. Hoppas ni känner er lika inspirerade som jag, att föra in den vackra New England stilen i ert hem eller sommarstuga.

//ChP

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.