Skandinavisk design, ursprung, tidiga influenser och 2000 – talet.

Skandinavisk design, ursprung, tidiga influenser och 2000 – talet.

Skandinavisk design har utvecklats genom två väldigt olika designkulturer i 1920-talets Europa.

Den ena grenen kom ifrån Frankrike – kallad Art déco (kortform av franskans art décoratif ”dekorativ konst”), Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva. Motiven togs i första hand från Orienten, Egypten, det antika Grekland och Rom. Art déco kännetecknas av rika färger, djärva geometriska former och påkostad ornamentik. Under sina glansdagar representerade Art déco lyx, glamour, livsglädje och tro på sociala och tekniska framsteg.

Exempel på Fransk Art déco:

franceparis place

France Paris Place Fontenoy building of Social Ministry Art Deco hall great Art Deco glass canopy by Jacques Grub.

Vår skandinaviska något mer avskalade variant på Art déco fick begreppet Swedish grace. Denna stil blev dock inte så långvarig i svensk formgivning, men många av våra kända arkitekter har sitt ursprung och influenser grundad i stilen innan Funktionalismen tog över.

Exempel på Swedish grace:

400px-Stockholms_stadsbibliotek_2010

Stockholms Stadsbibliotek ritat av Gunnar Asplund (1928).

Den andra grenen och kanske den mest inflytningsrika som skandinavisk design har fått influenser från kallad Bauhaus. Bauhaus var en viktig designskola som grundades i Tyskland 1919. Bauhaus formspråk genomsyras av att design ska vara relevant för samhällets behov och att den bör utnyttja modern teknik och billiga material för att uppfylla konsumenternas behov. Bauhaus skolan undvek dekorativa detaljer, istället skulle funktionen främjas. Bauhaus filosofin resulterade i en ren, enkel och modern design som ses som föregångaren till Funktionalismen.

Exempel på Tysk Bauhaus:

bauhausstol

En designklassiker döpt till just Bauhaus. Stolen är formgiven 1928 av Marcel Breuer. Han var verksam vid Bauhaus, skolan mellan 1919-1933. 

146b7010c4521e00967779fa0145bade

Bauhausbyggnaden i Dessau, Sachsen Anhalt Dess i Tyskland. Byggnaden är icon förklarad bland arkitekter. Den ritades 1925 av Walter Gropius.

Stockholmsutställningen 1930 betraktas allmänt som genombrottet av den funktionalistiska stilen i Skandinavien. Funktionalism (av latin, fungor, ”utföra”, ”fullborda”), även kallad funkis. De funktionalistiska idéerna grundade sig i ett program för att förändra världen, från samhällssystemet till stadsplanering, arkitektur, möbler och vardagsföremål i hemmet. Det fanns en stark tilltro till utveckling och framåtskridande. Bilden av framtiden var ljus och positiv. Tankarna byggde på övertygelsen att man genom rationellt tänkande och logisk problemlösning skulle kunna skapa bättre levnadsvillkor för människorna. Många funktionalistiska arkitekter stod politiskt på vänsterkanten och menade att yrkeskåren borde ta ett större socialt ansvar. Arkitektens uppgift skulle främst vara att arbeta för att alla människor fick en god bostad och en bra livsmiljö.

Exempel på Svensk Funktionalism:

250px-Ängbyhöjden_28_2008

Villaområdet Södra Ängby (1933-1939) i Bromma, Stockholm räknas idag till ett av Europas största bevarade funktionalistiska villaområden, och skyddas av det svenska Riksantikarieämbetet som riksintresse.

Funktionalismen kom att bytas ut under 1970-80 tal mot:

Postmodernism – Postmodern arkitektur, också kallad postmodern klassicism, är ett begrepp för en rörelse främst under 1970- och 1980-talet som vände sig emot idealen inom funktionalismen. Postmodernism karaktäriseras av dekorativa element utan konstruktiv funktion och skiljer sig på så sätt från funktionalismen, där byggnader utformades helt och hållet utifrån sin funktion. Postmodernismen vände sig ifrån tanken på att det fanns fasta värden och absoluta sanningar.

Exempel på Svensk Postmodernism:

300px-Allhuset_Freskati_2010c

Allhuset på Stockholms Universitetsområde, Frescati är en servicebyggnad för studenter och anställda. Allhuset är ritat av arkitekten Ralph Erskine, uppfördes mellan 1979-1981.

Vad är då Skandinavisk design år 2000?

Jag kan inte hitta någon namn på vår design epok år 2000 i Skandinavien, så jag benämner den till helt enkelt Skandinavisk design!  Skandinavisk design år 2000 står för ett starkt ekologiskt/miljö perspektiv och det avspeglar sig i våra skandinaviska hem på många sätt. Skandinavisk design präglas av användandet av naturmaterial i möbler och fast inredning. Kombinationer av trä, metall, läder, glas och sten. Den skandinaviska färgskalan vilar på en bas av färger i dämpade jordnära toner.

Exempel på Skandinavisk design:

kunsbrohuset

Kungsbrohuset byggt 2010, är ett exempel på miljövänlig byggnad, som delvis värms med kroppsvärme. Med användning av en standardvärmeväxlare kan överskottsvärmen som alstras av besökarna till Stockholm centralstation, omvandlas till varmvatten och pumpas till det närliggande huset. För att där sedan omvandlas till värme.

Vill man inreda skandinaviskt 2016 skulle jag satsa på följande:

 • Trä eller naturstensgolv.
 • Vita väggar och svala grå och blå textilier ger definitivt en skandinavisk känsla. Men det går också bra med lite mer färgstarka textilier från tex Finska, Marimekko och  Svenskt Tenn.
 • Funktion, all Skandinavisk design just nu går ut på funktion. Som tex dessa härliga Svenska formgivare av funktionella möbler. För mer info klicka här Plus Function

 shoe_station_2_lowres

 • Addera en Skandinavisk möbel klassiker ifrån det förflutna. Gärna då en som är köpt på aktion, blocket m.m ”Sustainability” (hållbarhet, återanvändning) är väldigt i ropet i Skandinavisk design just nu!
  MA10035_VIT_1

  Joseph Frank, Österrikaren som flyttande till Sverige och som tillsammans med Estrid Ericson grundade framgången Svenskt Tenn. Det unika med Josef Franks formgivning av skåpet 2192 är de skuggeffekter som de wellpappsliknande dörrarna ger.

  sjuanstolenbrunläder

  Sjuan stolen formgiven av Dansken Arne Jacobsson. Här i brunt skinn.

lilla åhland

Lilla Åland pinnstol av Svenska Karl Malmsten. I naturlig ask eller varför inte blanda olika färger som på bilden ovan. Har man turen kan man hitta många olika nyanser på auktions som kanske inte ens produceras idag.

hans wegner

Danskfödda Hans Wegner, Y-stolen i en härlig röd färg som kan ge vår sobra Skandinaviska design en färgklick.

Pallotuoli

Finska designern, Eero Aarnion retroklassiker, Pallotuoli i 70-tals orange.

sigurd ressell

Norska retro designer är inte lätta att hitta men dessa fåtöljer ritades av norska Sigurd Resell 1971. Om ni kan få tag i dessa har ni hittat en raritet.

//Chp

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.