Alternativet för privatpersoner är just nu om man är vågad, att köpa SPD (suspended particle device) film på nätet, för att installera själv. Fortfarande dock ganska kostsamt. Googlade och hittade följande länk på SPD supplier. Amerikanskt företag, Smart Tint, klicka på länken för att komma till deras hemsida. http://Smarttint.com.

Om du är nyfiken på att se en video på hur man installerar, klicka på länken. Smart Tint video hur du installerar.

Svenskt utvecklingsarbete inom Smarta fönster.

När vi ändå är inne på ämnet vill jag också nämna ett Svenskt företag som utvecklat en variant på Smarta fönster. Dessa är inte dimbara, men de svenska smarta fönstren spar energi genom att reglera värme- och ljusinsläpp

ChromoGenics innovativa teknologi ConverLight®

De som står bakom tekniken är Uppsalaföretaget Chromogenics. När solen ligger på kan fönstren tonas så att mindre värme släpps in i byggnaden. Därmed minskar behovet av kylning rejält. Man tar bort 90 % av värmestrålningen. ”Det är som att sätta på mörka solglasögon, säger företagets vd Thomas Almesjö.”

Elektroniken kan lätt integreras vid tillverkning av nya fönsterglas, men även appliceras på befintliga fönsterrutor genom att belägga glaset med en film.

Är ni nyfikna på den nya tekniken kan ni se denna förverkligad snart i Sundbyberg (Stockholm). ChromoGenics kommer att leverera ConverLight™ dynamiska glas till Fabeges kontorsprojekt Grand Central i Sundbyberg. Invigning av byggnaden planeras till andra halvåret 2018.

31663-fab

Skiss på byggnaden Grand Central i Sundbyberg.

Väntar även här otåligt på att det ska utvecklas ett billigare alternativ för oss privatpersoner!!!

//ChP