Täljsten… Istället för marmor, granit, composit etc i hemmet?

Täljsten… Istället för marmor, granit, composit etc i hemmet?

Täljsten (även känd som steatite eller soaprock ) varför namnet soaprock-tvålsten? Detta grundar sig i att täljstenen är mjuk som sopa/tvål. Den passar därav väldigt fint till att forma saker, det största användningsområdet för täljsten, har hittills varit för gravstenar och statyer. På grund av att den är så lätt att skära/karva i.

330px-Redentor

De yttre skikten av Kristus Redeemer skulpturen i Rio de Janeiro är gjorda av täljsten

Men nu börjar täljstenen även bli en utmannare som bänkskiva, golv och klinkers i hemmet. Ska du renovera ett badrum, kök eller lägga nytt golv i källaren eller hallen. Då skulle jag rekommendera att fundera på täljsten.

Täljsten är ett utmärkt val eftersom den inte är porös som marmor, vilket också gör att den är antibakteriellt och fläckresistent. Täljstenen är också värmebeständig, därav frekvent använd på öppna spisar. Om du ställer en varm panna på täljsten tar du ingen risk att stenen blir skadad. Stenen är dessutom perfekt att lägga som värmegolv. Täljstenen lagrar värme, inderekt sparar den då också energi. Men täljsten kan också ha kylande egenskaper. Små täljstenar kan läggas i frysen och användas istället för isbitar, för att kyla drycker utan att drycken späds ut, som när isbitar smälter. 

Det finns några saker dock att tänka på när man överväger täljsten. Täljsten är ett mjukt material och är sårbart för repor. Använd alltid en skärbräda på din täljstens bänk i köket! Tack vare den rustika karaktären i täljstenen kan eventuella repor vara mindre märkbara, men om du ser dem, dämpar du dem med en hushållspapper dränkt i mineralolja.

I ursprungsform kommer täljsten i nyanser av grått, svart och grön/svart. Täljstenen är i grunden matt i färgen. Vill man fördjupa färgen, så kan man göra det själv. Då behandlar man ytan med mineralolja, så att den mörknar. Alternativt köper man en färdig behandlad täljsten. Som också eventuellt är slipad, om man inte vill ha den där ruffa ytan. När täljstenen behandlas kommer de naturliga venerna dessutom starkare fram i stenen. En av mina favoriter! den riktigt mörka slipade täljstenen!

IMG_4877eternal-marquina neolith-nero-marquina-bathroom-surfaces

En hel hemsida med täljsten för inspiration; Klicka på länken för att låta dig inspireras av alla varianter av täljsten; https://www.soapstones.com/#

Sen älskar jag också den råa naturliga ytan av täljsten. Varför behöver en bänkskiva vara slät, väggen i badrummet eller golvet? I mitt tycke ger den där ruffa ytan bara mer karaktär!!!

2dd135535272d39ef759ad009ff55145 Incredible-Ideas-For-Kitchen-Decoration-Using-Slate-Kitchen-Counter-600x6003068cb9986ea97ad8326da58fb13c385--soapstone-kitchen-soapstone-floor-tile

En ny favorit för bänkskivor, kakel och golv i min värld, och definitivt något jag kommer fundera över att installera när jag gör om hemma.

//ChP

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.