Trendigaste mattan just nu! En Beni Ourain?

Trendigaste mattan just nu! En Beni Ourain?

Den här mattan syns just nu i oändligt antal inredningstidningar, bloggar, homestylingreportage m.m. Det enkla rutmönstret med fina svarta linjer, på en ljust cremefärgad botten, är signifikant för en klassisk Beni Ourain. Den fantastiska ullmattan är handknuten i Atlasbergen, ett område som sträcker sig över Marocko, Algeriet och Tunisien. Berberstammarna som bor där, lever av fåruppfödning. Fåren producerar en enastående ull av högsta kvalitet, från denna ull produceras Beni Ourain mattorna. Kvinnorna som oftast är de i stammen som väver mattorna, skapar mattan utifrån sina egna livserfarenheter, där natur, kärlek, födslar, tro och kvinnlighet ofta är närvarande i mattan. Det är inte heller ovanligt att en Beni Ourain matta har vävts som ett skydd mot hot utifrån. Mattan kan då ha försetts med lyckoamuletter samt andra element, för att bringa tur, lycka och välstånd.  På vissa av mattorna finns ett nummer i mönstret, det är numret för den kvinna som handknutit den.

Några exempel på bilder ifrån reportage och bloggar, där jag spottat mattan:

matta KubaIMG_0751  matta3 matta1s1-e1422746516172 hall

En Beni Ourain original matta går på 1 000-tals kronor beroende på storlek. Men det finns också en del kopior på marknaden till betydligt lägre priser. Nedan finner ni några exempel som jag tycker väldigt mycket om, både original och kopior.

Beni Ourain original:

Beni Ourain org

Beni Ourain orginal 210×145 cm,   5 200 kr. Lägg märke till amuletten som är invävd i mattan. Klicka på länken för att komma till mattan. Trendcarpet.se

9275_edf1649cf7-eh005_2-vintage-pompom-237x338 (1)

Vintage Beni Ourain matta. 182×335 cm. Mattan är ca 40-60 år gammal. Priset blir då också därefter 25 995 kr. Men helt fantasktisk och unik i sitt slag. Klicka på länken för att komma till mattan. Artilleriet.se

Beni Ourain kopior:

Tanger

Ryamatta Tanger 160×230 cm,     1 499 kr. Klicka på länken för att komma till mattan. Ellos.se

Kuba

Matta, Kuba ifrån Housedoctor 140×200 cm, 2 129 kr. Klicka på länken för att komma till mattan. designonline.se

Älskar dessa mattor, de har en stil som passar många inredningar! Håll utskick i tidningar och sociala medier så kommer ni också upptäcka mattan, i lika många reportage som jag. Kanske ni också blir sugna på att ha en hemma. Det är jag!

//ChP

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.