Trendspaning ifrån Sthlm Furniture & Light Fair med mattan i fokus!

Trendspaning ifrån Sthlm Furniture & Light Fair med mattan i fokus!

En kortfattad trendspaning ifrån Stockholm Furniture & Light Fair.

  • Puder färger i pastell, där rosa är den mest förekommande färgen. Detta var också väldigt tydligt på Formex (design och inredningsmässan som hålls strax innan Furniture & light Fair.)
  • Skimrande detaljer av metallfärger som guld och mässing fortsätter att bakas in i inredningen.
  • Hantverkskänsla med ljust ofärgat läder och träslag som björk, ask och såpad ek. Hantverkskänslan och lokal småskalig produktion har sitt ursprung i trenden Substainable Style. Möbler, textilier som tillverkas utan gifter och med långsiktighet i materialvalen för att ha så lite påverkan på miljön som möjligt.
  • Det surrades mycket om Iittalas samarbete med designikonen Issey Miyakekk som är berömd för sina innovativa plagg med sitt allra egna formspråk. Kollektionen består av 30 föremål i glas, porslin och textil. Textilföremålen är veckade och plisserade. Samt färgerna är även här i genomgående mjuka pasteller.
  • En rad nyheter under mattfronten kunde också tydligt urskiljas. Mattan har kommit i fokus!

Därför tänker jag spendera resten av detta blogginlägg till att fokusera just på MATTAN!

Är man sugen på att göra en förändring hemma men har varken tid eller råd att genomgå en större renovering, då kan mattan vara lösningen. Eller tycker du kanske att ditt hem saknar den där rätta ”hemkänslan”, då kanske du har för få mattor. En stor matta är inte bara ombonande men också ljudämpande och för med sig ett lugn till rummet.

SFD4A1DAE8FEB0C44FCA83041C6180D6292_1024x1

Eller kanske en ny matta med färg istället för att måla om, detta kan vara en quickfix för rummet. vintagecarpets.se_

Du kan också tänka om och använda mattan som en tavla eller som en fondvägg.

Rug2

Som en tavla.

11.-wall-rug-700x934

Som fondvägg. Dessutom ljudisolerande om du har stökiga grannar 🙂

Några tips att tänka på då du ska välja en ny matta!

När man funderar kring vilken matta man ska välja bör man tänka på storleken. Tänk hellre för stor matta än för liten.

  • I vardagsrummet ska den vara stor nog så att de främsta soffbenen kan stå på den, och gärna även fåtöljerna. Dessutom ska man få plats med ett soffbord.
  • Mattan under matbordet, bör vara så stor så att stolen fortfarande är på mattan även när man drar ut den.

Lite inspiration till mattinköpet på mattor som jag uppmärksammat:

1. Vi börjar med årets matta som vann designpriset ELLE Decoration Swedish Design Award 2016.

Horizon Field designad av Mattias Stenberg för Asplund.

Motivering: Den nordiska naturen tolkad i en matta som är uttrycksfull nog att hänga på väggen.

65916_95450281ebccfc7d2680bfd39e1485c1

2. Miljövänlig och slitstark matta tillverkad helt av garn från återvunna PET flaskor. Ifrån Decoformgivning. Helt i linje med trenden Substainable Style som jag nämner ovan.

Handvävd och vändbar är mattan som kan användas både inomhus och utomhus. Ser ut och känns (nästan) som en ullmatta, Tål att ligga i solljus utan att blekas, lättskött produkt som kan tvättas i vatten med milt tvättmedel och mjuk borste för bästa resultat. Finns i storlekarna 250×350 cm, 200×300 cm, 240×170 cm, 140×200 cm.

PET matta - 1

3. Zebra mönster har varit inne ett tag nu. Jag älskar den här mattan ifrån ELLOS HOME i äkta koskinn med printat zebramönster. Storlek 200×220 cm för bara 4999 kr. 

83-1073

4. Jag gillar mattor ifrån Swedish Rags. Här återfinner man också trenderna hantverk samt substainable style. 

Text nedan urklippt från Swedish Rags egna pressrelease.

”Hantverk + innovation = sant Sofia Carlson & Lotta Ågerup lanserar nu Swedish Rags, ett projekt som har utvecklats under flera år med ambitionen att skapa långsiktig och hållbar design. Swedish Rags gör trasmattor på ett nytt sätt – av överblivna textilier handvävs mattor i smarta moduler. Modulerna sys sedan ihop till större mattor efter varje individs personliga önskemål. Det här är klassiskt hantverk med oändliga möjligheter vad det gäller längd och bred.”

Gå in på deras hemsida för mer inspiration: http://www.swedishrags.com

sweet_apple_thumb

5. Patchwork mattor har funnits länge men jag tycker fortfarande att de är underbara. Namnet patchwork syftar på tillverkningstekniken (lappteknik) där bitar från gamla orientaliska mattor sys ihop till en matta. Du kan få allt ifrån färgglada till sobra mattor och det unika är att det finns bara en av varje!   

patchkkk

6. Filtbollsmattan har även den varit populär länge men, I Still Love It! Filtbollsmattor är gjorda av små ullbollar som sys ihop. Man kan även här skapa sig en riktig färgklick eller hålla sig till den sobrare linjen.

img_1147img_3318_1

7. Tillbaka till lite fler nyheter! Layered är ett nystartat svenskt varumärke som producerar kvalitétsmattor med härliga grafiska mönster. Ser en liten liknelse med den Amerikanska designern Jonathan Adlers mattor och grafiska utryck men de är ju alla lika fantastiska! Gå in på Layered hemsida för mer inspiration http://layeredinterior.com

Layered

Layered mattor

Jonathan Adlers matta.

Känns som jag kan fortsätta på det här temat i oändlighet, som sagt 2016 är mattans år! då det lanseras många nyheter. Utbudet och urvalet har nog aldrig varit så stort. Jag får nog anledning att återkomma i detta ämne.

//Chp

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.