Vår folkkära fåtölj Emma, var kommer hon ifrån?

Vår folkkära fåtölj Emma, var kommer hon ifrån?

Hon är nätt och gör inte så mycket väsen av sig. Utan passar in nästan överallt. Kanske därför som Emma – fåtöljen blivit en favorit i de svenska hemmen under så lång tid.

Jag har letat runt för att hitta lite bakgrund om Emmans historia. Det var inte lätt! Jag kan inte hitta någon skapare eller varför den fått namnet Emma. Det jag kom att konstatera var att det inte är en specifik fåtölj, utan Emma blev ett begrepp för en fåtölj som följde ett visst utseende. Wikipedias beskrivning av Emma fåtöljen – ”Emma är en stoppad fåtölj med rundad rygg, armstöden är mycket små”. Emma fåtöljen är en Svensk formgiven möbel, och tillverkades i Sverige första gången på 1840 talet. Emmans formspråk var ursprungligen anpassat, så att kvinnorna i sina stora Krinolin klänningar skulle sitta bekvämt. Under samma period uppfanns också spiralfjädern för att öka komforten i stoppade möbler. Emman kom också att utrustas med denna. På grund av Emma fåtöljens sköna sittkomfort, kan man se den i många porträtt ifrån den tiden.

emma-fotolj-krinolinklanning

Porträtt av kvinna från 1800-talet. Sittandes på en Emma i Krinolinklänning.

Emma-1800-tal

En tidig Emma fåtölj i Nyrokoko.

I slutet av 1800-talet var det tapetseraryrket som fick sin glanstid, när salonger och herrum skulle fyllas med stoppade sittmöbler, med tjocka tyger i mättade färger. De tidiga Emma fåtöljerna hade mer synliga trädetaljer. Men under denna period kom Emman att täckas av tyg, helst i sammet.

emma-tapetserartiden-nyrokoko

Två sammetsklädda Emmafåtöljer i Jugendstil. Med sammet, fransar och tofsar.

När det nationalromantiska idealet och jugendstilen hade spelat ut sin roll sökte man efter ett stramare formspråk. I Norden utvecklade vi en egen Nordisk klassicism som kom att kallas Swedish Grace eller 20-tals klassicism. Det var en glansperiod för svensk formgivning, med ett enkelt och uttrycksfullt formspråk. Man la stor vikt på hög kvalité i utförande och material. Emman blev då också avklädd. Träbenen kom fram igen, formgivna betydligt enklare.

1900-tal-emma

Enligt mig den ”klassiska” Emmafåtöljen från tidigt 1920-talet. Vackert svarvade ben i mahogny.

Emma fåtöljen från 1900-talets början är min absoluta favorit Emma. Den går att fynda till otroligt bra priser på nätet och på loppis. Den är enkel att klä om, lätt placerad och pryder sin plats som en liten staty. Därför också en perfekt present, till någon som startar sitt första boende. En gammal Emmafåtölj + ett fårskinn som man slänger över stolen, tills den dag man har råd att klä om den. Så att den ser ut som någon av de här små pärlorna nedan:

emmaelefant1emmaf-t-lj-na-54634c3103168img_6407emma-svensk-tennlilaftljer_69971431

Idag produceras det många nya varianter baserade på Emmans formspråk. Den som kanske fått mest uppmärksamhet är Fredrik Färg och Emma Marga Blanche fåtölj döpt just till ”Emma”.

emma_grupp_ffembweb

Fåtöljen fick Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2013.

Hitta fåtöljen här: FÄRG & BLANCHE

Om ni nu blev sugna på att skaffa en Emma fåtölj kan jag tipsa om Auctionet. Auctionet.com är en marknadsplats där europeiska auktionshus säljer möbler, konst, design, samlarföremål och mycket mer. På Auctionet hittar du ofta flera prisvärda begagnade Emma fåtöljer. Gå in och bjud på din egna lilla Emma pärla redan idag!

För att komma till Auctionet klicka på länken. Auctionet

//ChP

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.